Reklam

Corona Virüsü Belirtileri


CORONA VİRÜSÜ HAKKINDA


Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünya geneline yayılan Corona Virüs (bir diğer adı ile Kovid-19)  birçok insanı etkileyerek ölümüne sebep oldu. Peki bu Corona Virüsü nedir? Nasıl ortaya çıktı? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?


Corona Virüsü Nedir?


Korona Virüsü; 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubei eyaletine bağlı 11 milyon nüfusa sahip Wuhan şehrinde ortaya çıkmıştır. Bu virüs 2019-nCoV olarak adlandırılır. Bu virüs daha çok hayvanlar arasında yaygın olan bir virüstür ve bu virüsünde Sars-CoV ve Mers-CoV gibi hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülüyor.

Corona Virüsü; hızlı bir şekilde solunum yolu ile yayılıp bulaşabilen bir hastalıktır. Virüs pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. Bu hastalık 4-6 gün içerisinde kendi kendini sınırlar ve hastalardaki iyileşme hızla gerçekleşir. Olguların bazılarında (özellikle risk gruplarında) zatürre oluşabilir.  


Corona Virüsü Nasıl Ortaya Çıktı?


Corona Virüsü 2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan bir salgın hastalıktır. Çin'in Wuhan kentinde yer alan deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir pazar yerinde çalışan pazarcılar arasında ve buraya alışverişe gelenler arasında pek çok kişide zatürre görülmesi ile bu zatürrenin etkeninin insanlarda daha önce görülmeyen bir virüs olduğu tespit edilmiş ve bu virüsün Corona virüslerden (2019-nCoV) olduğu anlaşılmıştır.

Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir?


Corona virüsünün şuan bilinen belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, iştahsızlık ve kilo kaybı, solunum güçlüğü, karın bölgesinin şişmesi, ishal, bulantı, kusma, görme sorunları, gözde renk değişimi, göz sulanması, denge sorunları, ağır vakalarda solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği oluşabilmektedir.

Corona Virüsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Bu virüsün henüz tedavisi; ilacı veya aşısı yoktur.

Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?


Yarasa ve diğer hayvanların virüsleri insanlara temas ile, bu hayvanların etlerini ellemekle ve solunum yolu ile geçmektedir. İnsanlar arasında ise grip gibi yakın temas, hapşırık, öksürük, tokalaşma vb. yollarla bulaşabilmektedir. Kirli ellerin ağız, burun ve göze sürülmesi de risk faktörüdür. 


Neler Yapmalıyız?


Bu hastalıktan korunmak için yapılması gerekenler; maske takılması, hapşırık öksürük vb. durumlarda mendil kullanılması, ellerin sık sık yıkanmasıyabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi, hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması, zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.

Kimler Corona Virüsü Riski Taşıyor?


Herkes risk taşıyor. Ağır risk faktöründe olanlar ise; yaşlılar veya yaş farketmeksizin altta yatan kronik kalp, böbrek ve karaciğer hastalığı, akciğer hastalığı olanlardır.

Türkiye'de Corona Virüsü Var Mı?


Evet. Türkiye'de Corona virüsü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren resmi kayıtlara geçmiştir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar