Reklam

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler



ÜNİVERSİTEYE YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN TAVSİYELER



 Hey, merhabalar. Bu makalemde sizlere tecrübeli olduğum bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum.

 Genellikle çoğumuzun hayali istediğimiz üniversiteye gidip, güzel bir üniversite hayatı geçirip, mezun olmaktır. Ama üniversitede okurken de dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

 Ben üniversiteye başlayacakken çok heyecanlıydım. Ortama ısınabilecek miyim, insanlarla iletişimim kuvvetli olacak mı diye düşünceliydim. Sizinde bu ve benzeri gibi bazı düşünceleriniz olabilir. Bende bu sebeple size; üniversite hayatınızı kolaylaştıracak, bazı tavsiyeler vermek istiyorum. Fazla uzatmadan maddeler şeklinde bunlardan bahsedeyim.



1) Yeni tanıştığınız insanlarla ilk günden sosyal medyada takipleşmeyin

 
Üniversiteye başladığınızda ilk günden çok samimiyet kurduğunuz bazı arkadaşlarınız olabilir. Ama bu uzun süreli olmayabilir. Çevremde de rastladığım, kendimde yaşadığım bazı arkadaşlıklar çok uzun süreli olmadı. Bu sebeple biriyle hemen sosyal medya üzerinden takipleştiğinizde o kişiyle arkadaşlığınız bozulduğunda, anlaşmazlık yaşadığınızda onu takipten çıkmak isteyebilirsiniz. Aynı sınıfta olduğunuz ve buna kırılabileceğini düşündüğünüzden, muhtemelen onu takipten çıkaramayacaksınız.
 Benim size tavsiyem birini sosyal medya üzerinden takip etmek için 3-4 hafta kadar bekleyin. Bu süre içerisinde onu daha çok tanımış olursunuz.
  Yeni tanıştığınız biriyle ilk görüşte samimiyet kurduğunuz halde, takibe almasanız bile numarasını alabilirsiniz.


2) Sınıf grubuna değil, özelden mesaj atın


 Sınıf grubuna mesaj atmak bazen mesajın havada kalmasına sebep olabiliyor. Bazı kişiler kişiye özel mesaj atılmadığı için başka kişi cevap verir düşüncesiyle mesaj atma gereksiniminde bulunmuyor olabilir.
 Size tavsiyem bir sorunuz varsa sınıf grubuna değil, yakın arkadaşınıza veya sınıf grubundan bakarak, sorunuzun cevabını bileceğini düşündüğünüz kişiye mesaj atıp soru sorduğunuzda, cevap verme ihtimalleri daha yüksek oluyor.


3) Vizeleri ve quizleri hafife almayın


 İşte!.. Üniversite hayatında yapılan hatalardan biri; vizeleri ve quizleri hafife almak.. Çoğu kişi vizelerin ve quizlerin etkisinin az olduğunu düşünerek; çok fazla önemsemiyor fakat vize ve quizlerden düşük not aldığınızda; finalden çok yüksek bir not almanız gerekiyor.
 Örnek verecek olursak; vizenin %40, finalin %60 etkili olduğu bir okulda çalışmayarak vizeden 20 alan bir öğrencinin, çanın 50 olduğunu varsayarak finalden en az 70 alması gerekiyor. Burada vizenin önemini anlamış oluyoruz. Vizeler ve quizler yüzde etkisi olarak az görünse de aldığımız notlar dersi geçme açısından gerçekten çok önemli.



4) Ailenizden ilk defa ayrılıyorsanız yurtta kalmayı tercih edin


 Ailenizden ilk defa ayrılıyorsanız evde kalmak sizin için zor olabilir. Gittiğiniz şehirde çevreyi tanımıyor olabilirsiniz, arkadaşlığınız henüz oluşmamış olabilir. Bu sebeple ilk sene yurtta kalmayı deneyin. Zamanla arkadaşlık kurup, çevreyi tanıdığınızda arkadaşlarınızla ev tutabilirsiniz. Kendinize güvenip sorumluluk alabileceğinizi düşünüyorsanız eve çıkmanızı tavsiye ederim.



5) Üniversite kulüplerine ve etkinliklerine katılın


 Bu sizin arkadaş çevrenizi genişletmenize, iletişiminizi kuvvetlendirmenize, üniversiteyi yakından tanımanıza ve aktif bir birey olmanıza yardımcı olabilir.

5) Burslara başvurmayı unutmayın


 Burslar önemli. Ne zaman başvuruların başlayacağı hakkında bilgi edinip başvurunuz yapmayı unutmayın.

6) İstediğiniz bölümü kazanamasanız bile sorun değil güçlü kalın.

Kendinizi toplayın, üzülmeyin, kazanamadıysanız da sorun değil. Derslerinize yoğunlaşın. Gülümsemenizi yüzünüzden eksik etmeyin. Ayrıca yeniden sınava girme hakkınızın olduğunu da unutmayın. Pes etmeyin.


7) Yabancı dil öğrenin.


 Bölümünüz yabancı dil değilse bile yabancı dil öğrenin. Çünkü artık işe alımlarda yabancı dili ne kadar bildiğiniz konusunda sorular soruyorlar. Okuyabiliyor musun, yazabiliyor musun, konuşabiliyor musun gibi... 


8) Kitap almak yerine not tutun


 Özellikle üniversitenin ilk senesinde kitap almamanızı tavsiye ederim. Kitap almak yerine not tutun. Hem kitaplar çok pahalı, hem de kitaptan çalışmak çok fazla konu olmasından ötürü daha zor. Öğretmeni iyi dinler ve düzenli not tutarsanız sınavda daha başarılı olabilirsiniz.


9) Arkadaş seçiminde dikkatli olun


 Arkadaş seçimi çok önemli. Üzüntünüzü, sevincinizi, duygularınızı, sırlarınızı paylaşacağınız arkadaşlarınızı iyi seçin.


10) Not ortalamanızı yüksek tutun


 Bol bol kitap okuyun. Çalışın. Çok çalışın.


Evet size vereceğim tavsiyeler bunlardı. İnşaAllah üniversite hayatınızda başarılı bir birey olup, mezun olursunuz


İyi çalışmalar.



Yorum Gönder

2 Yorumlar